Het concept en ontwerp van de ééngezinswoningen is flexibel en kan zich aanpassen aan verschillende levensstijlen en behoeften van de bewoners doorheen de tijd. De bovenste bouwlaag van elke woning kan als uitbreiding van de woning zelf dienen, gebruikt worden als assistentie- of kangoeroewoning, ofwel benut worden als afzonderlijke wooneenheid die bestaat uit drie studentenkamers. Deze teruggesprongen verdieping is bereikbaar via sculpturale buitentrappen.
Dit gedifferentieerd gebruik is één van de grootste troeven voor de Stad Leuven om de Bottelarij als voorbeeld te stellen voor haar toekomstige ontwikkelingen. Verschillende tuinpaden ontsluiten de achterkanten van de tuinen van de grondgebonden woningen, maar zijn evengoed plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen leren fietsen of verbindingspaden voor de individuele tuinen onderling.
Het innovatieve en duurzame karakter van de wijk komt, naast de verschillende woontypologieën, ook tot uiting in het nulenergieconcept. Zo voorziet het project onder meer in een warmtenet dat gebruik maakt van de restwarmte van het koelwater van AB Inbev.